Historie

Jaká je historie výroby lihovin na území České republiky?

1518

16. století

Historie českého palírenství a výroby lihovin sahá až do 16. století, Prostějovská Palírna U Zeleného stromu, založena 4. července 1518, se dokonce pyšní titulem nejstarší v Evropě.

1585

První zmínka o výrobě pálenky ve Vizovicích pochází z roku 1585.

17. století

Kořalka se na většině území České republiky vyráběla ze zkvašeného (zkaženého) piva nebo vína, teprve s nárůstem obliby kořalky se začalo stále více používat jiných surovin, zejména obilí.

18. století

Obilí se začalo stávat vyhledávanou surovinou pro výrobu kořalky a tento obor tak začal výrazně konkurovat pekařství a mlynářství. Z tohoto důvodu se začaly hledat jiné možnosti surovin. I za podpory rakousko-uherské vlády se na konci 18. století začaly Vizovicku pěstovat švestky, které se staly základem vyhlášené slivovice.

1794

Josef Vitus Becher si pronajal první vinopalnu v Karlových Varech a začal experimentovat s výrobou likérů.

1807

19. století

Becherovy experimenty pokračovaly i ve spolupráci s anglickým lékařem doktorem Frobrigem, a v roce 1807 se dostal na trh nápoj Karslbader English Bitter původně užívaný jako žaludeční kapky, který se později stal vyhlášeným karlovarským likérem (název Becherovka byl registrován jako ochranná známka až počátkem 20. století).

1894

Ve Vizovicích vznikl družstevní rolnický závod na výrobu slivovice s názvem RAZOV.

1920

20. století

V roce 1920 koupil Lionello Stock lihovar v Božkově a položil tak u nás základy pro výrobu nápoje Fernet Stock.

1926

Majitelem RAZOVA se stává Rudolf Jelínek a závod dostává jeho jméno.

Po 2. světové válce

Z výrobce ovocných vín vlastníka Moritze Schulze v Jindřichově Hradci vznikl závod, kde se začal vyrábět vyhlášený tuzemský rum s plachetnicí.

1994

19. dubna byla založena Unie výrobců lihovin. Jejím hlavním posláním bylo koordinovat zájmy a cíle nově vzniklých soukromých společností v oblasti výroby lihovin v novém prostředí.

2011

21. století

1. ledna do Unie vstoupili tři nejvýznamnější dovozci lihovin – Brown-Forman, Remy Cointreau a Global Spirits, a název byl změněn na Unie výrobců a dovozců lihovin ČR. Spojilo se tak 17 výrobců a dovozců, reprezentujících více než 80% trhu, s cílem podporovat a hájit společné zájmy a zastupovat své členy vůči vnějším subjektům v tuzemsku i zahraničí.

UVDL © 2020; Zásady ochrany osobních údajů

trikolora

Historie

Jaká je historie výroby lihovin na území České republiky?

1518

16. století

Historie českého palírenství a výroby lihovin sahá až do 16. století, Prostějovská Palírna U Zeleného stromu, založena 4. července 1518, se dokonce pyšní titulem nejstarší v Evropě.

1585

První zmínka o výrobě pálenky ve Vizovicích pochází z roku 1585.

17. století

Kořalka se na většině území České republiky vyráběla ze zkvašeného (zkaženého) piva nebo vína, teprve s nárůstem obliby kořalky se začalo stále více používat jiných surovin, zejména obilí.

18. století

Obilí se začalo stávat vyhledávanou surovinou pro výrobu kořalky a tento obor tak začal výrazně konkurovat pekařství a mlynářství. Z tohoto důvodu se začaly hledat jiné možnosti surovin. I za podpory rakousko-uherské vlády se na konci 18. století začaly Vizovicku pěstovat švestky, které se staly základem vyhlášené slivovice.

1794

Josef Vitus Becher si pronajal první vinopalnu v Karlových Varech a začal experimentovat s výrobou likérů.

1807

19. století

Becherovy experimenty pokračovaly i ve spolupráci s anglickým lékařem doktorem Frobrigem, a v roce 1807 se dostal na trh nápoj Karslbader English Bitter původně užívaný jako žaludeční kapky, který se později stal vyhlášeným karlovarským likérem (název Becherovka byl registrován jako ochranná známka až počátkem 20. století).

1894

Ve Vizovicích vznikl družstevní rolnický závod na výrobu slivovice s názvem RAZOV.

1920

20. století

V roce 1920 koupil Lionello Stock lihovar v Božkově a položil tak u nás základy pro výrobu nápoje Fernet Stock.

1926

Majitelem RAZOVA se stává Rudolf Jelínek a závod dostává jeho jméno.

Po 2. světové válce

Z výrobce ovocných vín vlastníka Moritze Schulze v Jindřichově Hradci vznikl závod, kde se začal vyrábět vyhlášený tuzemský rum s plachetnicí.

1994

19. dubna byla založena Unie výrobců lihovin. Jejím hlavním posláním bylo koordinovat zájmy a cíle nově vzniklých soukromých společností v oblasti výroby lihovin v novém prostředí.

2011

21. století

1. ledna do Unie vstoupili tři nejvýznamnější dovozci lihovin – Brown-Forman, Remy Cointreau a Global Spirits, a název byl změněn na Unie výrobců a dovozců lihovin ČR. Spojilo se tak 17 výrobců a dovozců, reprezentujících více než 80% trhu, s cílem podporovat a hájit společné zájmy a zastupovat své členy vůči vnějším subjektům v tuzemsku i zahraničí.

cs_CZČeština