Jaká je historie výroby lihovin na území České republiky?
Historie českého palírenství a výroby lihovin sahá až do 16. století, Prostějovská Palírna U Zeleného stromu, založena 4. července 1518, se dokonce pyšní titulem nejstarší v Evropě.
První zmínka o výrobě pálenky ve Vizovicích pochází z roku 1585.
Kořalka se na většině území České republiky vyráběla ze zkvašeného (zkaženého) piva nebo vína, teprve s nárůstem obliby kořalky se začalo stále více používat jiných surovin, zejména obilí.
Obilí se začalo stávat vyhledávanou surovinou pro výrobu kořalky a tento obor tak začal výrazně konkurovat pekařství a mlynářství. Z tohoto důvodu se začaly hledat jiné možnosti surovin. I za podpory rakousko-uherské vlády se na konci 18. století začaly Vizovicku pěstovat švestky, které se staly základem vyhlášené slivovice.
Josef Vitus Becher si pronajal první vinopalnu v Karlových Varech a začal experimentovat s výrobou likérů.
Becherovy experimenty pokračovaly i ve spolupráci s anglickým lékařem doktorem Frobrigem, a v roce 1807 se dostal na trh nápoj Karslbader English Bitter původně užívaný jako žaludeční kapky, který se později stal vyhlášeným karlovarským likérem (název Becherovka byl registrován jako ochranná známka až počátkem 20. století).
Ve Vizovicích vznikl družstevní rolnický závod na výrobu slivovice s názvem RAZOV.
V roce 1920 koupil Lionello Stock lihovar v Božkově a položil tak u nás základy pro výrobu nápoje Fernet Stock.
Majitelem RAZOVA se stává Rudolf Jelínek a závod dostává jeho jméno.
Z výrobce ovocných vín vlastníka Moritze Schulze v Jindřichově Hradci vznikl závod, kde se začal vyrábět vyhlášený tuzemský rum s plachetnicí.
19. dubna byla založena Unie výrobců lihovin. Jejím hlavním posláním bylo koordinovat zájmy a cíle nově vzniklých soukromých společností v oblasti výroby lihovin v novém prostředí.
1. ledna do Unie vstoupili tři nejvýznamnější dovozci lihovin – Brown-Forman, Remy Cointreau a Global Spirits, a název byl změněn na Unie výrobců a dovozců lihovin ČR. Spojilo se tak 17 výrobců a dovozců, reprezentujících více než 80% trhu, s cílem podporovat a hájit společné zájmy a zastupovat své členy vůči vnějším subjektům v tuzemsku i zahraničí.
UVDL © 2020; Zásady ochrany osobních údajů
Jaká je historie výroby lihovin na území České republiky?
Historie českého palírenství a výroby lihovin sahá až do 16. století, Prostějovská Palírna U Zeleného stromu, založena 4. července 1518, se dokonce pyšní titulem nejstarší v Evropě.
První zmínka o výrobě pálenky ve Vizovicích pochází z roku 1585.
Kořalka se na většině území České republiky vyráběla ze zkvašeného (zkaženého) piva nebo vína, teprve s nárůstem obliby kořalky se začalo stále více používat jiných surovin, zejména obilí.
Obilí se začalo stávat vyhledávanou surovinou pro výrobu kořalky a tento obor tak začal výrazně konkurovat pekařství a mlynářství. Z tohoto důvodu se začaly hledat jiné možnosti surovin. I za podpory rakousko-uherské vlády se na konci 18. století začaly Vizovicku pěstovat švestky, které se staly základem vyhlášené slivovice.
Josef Vitus Becher si pronajal první vinopalnu v Karlových Varech a začal experimentovat s výrobou likérů.
Becherovy experimenty pokračovaly i ve spolupráci s anglickým lékařem doktorem Frobrigem, a v roce 1807 se dostal na trh nápoj Karslbader English Bitter původně užívaný jako žaludeční kapky, který se později stal vyhlášeným karlovarským likérem (název Becherovka byl registrován jako ochranná známka až počátkem 20. století).
Ve Vizovicích vznikl družstevní rolnický závod na výrobu slivovice s názvem RAZOV.
V roce 1920 koupil Lionello Stock lihovar v Božkově a položil tak u nás základy pro výrobu nápoje Fernet Stock.
Majitelem RAZOVA se stává Rudolf Jelínek a závod dostává jeho jméno.
Z výrobce ovocných vín vlastníka Moritze Schulze v Jindřichově Hradci vznikl závod, kde se začal vyrábět vyhlášený tuzemský rum s plachetnicí.
19. dubna byla založena Unie výrobců lihovin. Jejím hlavním posláním bylo koordinovat zájmy a cíle nově vzniklých soukromých společností v oblasti výroby lihovin v novém prostředí.
1. ledna do Unie vstoupili tři nejvýznamnější dovozci lihovin – Brown-Forman, Remy Cointreau a Global Spirits, a název byl změněn na Unie výrobců a dovozců lihovin ČR. Spojilo se tak 17 výrobců a dovozců, reprezentujících více než 80% trhu, s cílem podporovat a hájit společné zájmy a zastupovat své členy vůči vnějším subjektům v tuzemsku i zahraničí.
UVDL © 2020; Zásady ochrany osobních údajů